Prom 2017

I lördags var det dags för Tess senior prom. Det är alltså den stora dansen som går av stapeln sista året i high school och som man brukar se i amerikanska high school-filmer (inklusive Grease, förstås!). Och det är väl ungefär så stort som det verkar när man ser det på film, faktiskt!

Först och främst ska man ju kanske ha en date, och då ska det inte bara frågas rakt upp och ner helst utan det ska göras en grej av det. Tess blev lurad hem till en kompis, där väntade ett spår av rosenblad som ledde in till kompisens rum där Tess pojkvän Brandon stod och väntade med ännu mer rosor, ett jättegosedjur, rosenblad i form av ett hjärta på väggen och svenska flaggan målad på bröstet. Mycket gulligt!

Sen är det en närmast hysterisk jakt på den perfekta klänningen. Först var Tess iväg tillsammans med några kompisar, när jag och Björn var i Sverige för några veckor sen, och letade. Hon hittade en som kostade $279, så jag bad henne leta lite till… Det får ändå vara lite måtta med tanke på att hon bara kommer att använda den en enda gång och dessutom är usel på att få tummen ur och sälja sina gamla klänningar!

Nästa gång var jag med och shoppade. Hon hittade den perfekta klänningen, som både hon och jag fastnade för innan vi ens tittat på prislappen. Och när vi väl gjorde det fick vi nästan en chock. Den hade kostat drygt $150, men var nu nedsatt till $38!!! Helt otroligt, och bara att tacka och ta emot. Sen köpte vi skor också och jag frågade i kassan om de inte hade någon bra kupong (här har i princip alla affärer någon kupong-kampanj på gång och har man inte kupongen kan man fråga i kassan så brukar de ha en ”butikskupong” som man kan utnyttja). Det enda de hade var 20% om man ansökte om kreditkort hos dem, jag sa att jag inte vill ha ett till kreditkort så då fick jag rabatten ändå plus någon annan de hittade, utan att behöva ansöka om kortet. Älskar detta landet och hur lätt det brukar vara att få lite extra bra priser på saker bara man kommer ihåg att fråga!

Hem med våra fynd i triumf, men säg den glädje som varar. Två dagar senare upptäckte Tess att en del av strasspärlorna på klänningen saknades, det var väl därför den var så kraftigt prissänkt förstås. Så då ville hon inte ha den längre förstås, utan hon tog med sig en kompis och åkte och lämnade tillbaka den. Som tur var skulle kompisen plocka upp sin klänning, i en affär som heter David Bridal’s och som är specialiserad festklänningar, så Tess bokade tid för utprovning av klänning samtidigt. Jag vågade inte ens tänka på vad klänningarna kostade där om man behövde boka tid för att komma dit, men blundade och hoppades på det bästa. Och se på tusan, hon hittade en för $129! Kändes som rena vrakpriset just då, och det bästa av allt var att jag inte behövde åka med för en fjärde shoppingrunda så det var bara att tacka och betala!

Så kom den stora dagen! Det var alltså i lördags, den 1 april. Jag kunde bara inte hålla mig utan vid frukost sa jag förskräckt till Tess att jag precis fått ett mail från skolan att prom var inställt pga en gasläcka. Förra året blev det nämligen strömavbrott när det var homecoming-dans så att den blev inställt i sista minuten, så jag tyckte det var ett trovärdigt aprilskämt. Och det var det också, visade det sig. Tess kastade sig på telefonen och meddelade alla kompisar innan Björn tyckte så synd om henne att han talade om att det bara var ett aprilskämt. Hon blev inte helt glad kan jag väl meddela och det tog en stund innan hon kunde förlåta sin uppenbarligen klart överdrivet skojfriska mor…

Nåja, hon kom över det till slut och på eftermiddagen åkte vi iväg hem till Brandon för att möta upp hennes vänner så att vi kunde fotografera dem allihop.

Först bara Tess och Brandon, när han skulle ge henne corsagen (”blomsterarmbandet” som killen ger sin date och som ska matcha färgerna på hennes klänning):

 

Och sen skulle ju även Brandon få sin lilla bukett fastnålad på kavajslaget:

Looking good!

Och sen anlände alla andra och det var dags för gruppfotografering:

Jakten på det perfekta stället med den snyggaste bakgrunden…

Alla föräldrar redo med kameran?

Japp, då kör vi:

Tess och Caroline:

Tess och Maggie:

Tess och Katie:

Vi döpte dem raskt till The ”burgundy girls”…

Charlie’s angels!

Och så den klassiska high school sweethearts-posen:

Efter fotograferingen åkte hela gänget iväg till en restaurang och åt innan dansen. Det ingick visserligen mat i inträdet till prom ($40 per person går en sån biljett lös på här, för den som är nyfiken), men det brukar inte vara någon kulinarisk höjdare direkt så många väljer att gå ut och äta innan istället. Själva dansen har jag inte fått reda på så mycket om av min dotter, mer än att det var ”jättekul!” så vi får väl lita på det! Klockan 23 var den över i alla fall och då åkte Tess och de andra iväg till IHOP och åt pannkakor, vilket är något av en tradition här.  Måste vara en syn att vara inne på IHOP (vilket jag för bara ett par år sen fick lära mig är en förkortning för International House of Pancakes, lite lustigt det där hur man bara vänjer sig vid ett namn utan att fundera så mycket på vad det står för!) och se massa high school-kids ramla in uppklädda till tänderna!

En mycket lyckad senior prom, så roligt för Tess (och oss andra på avstånd) att få ha upplevt detta!

Om utvandrare

Kvinna, 46 år gammal, med man, två barn, två hundar och två katter som flyttade till USA i januari 2012.
Det här inlägget postades i olikheter, skola. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s